Levenscyclusanalyse - Loopipak pallethoezen en polyethyleen rekfolie

Gekwantificeerde vergelijking van de milieu-impact van onze herbruikbare hoes met wegwerpfolie


Vergelijk voor een betere keuze

Meten en berekenen

Dit artikel presenteert de resultaten van een levenscyclusanalyse waarin de Loopipak europallethoes wordt vergeleken met stretchfolie voor eenmalig gebruik, dat veel wordt gebruikt in bedrijven voor de opslag en verzending van goederen op europallets.

Context

Rekplasticfolie wordt vaak gebruikt om goederen op hun plaats te houden en te beschermen tegen stof tijdens opslag en transport, in magazijnen en bij het verplaatsen tussen locaties. Het gebruikte materiaal is polyethyleen. De dikte die meestal wordt gebruikt varieert tussen 15 µm en 30 µm. In theorie kan dit materiaal gerecycled worden, maar in de praktijk gebeurt dit zelden, omdat de selectieve inzameling slecht georganiseerd is en er maar weinig industriële processen zijn die dunne folies kunnen behandelen.

Hypothesen

Deze analyse is uitgevoerd in overeenstemming met de ISO14040/2017-norm. Ze omvat een reeks aannames die hieronder worden vermeld.

De vergelijking geeft een schatting van de relatieve impact van het gebruik van de Loopipak-hoes in vergelijking met plastic wegwerpfolie. In specifieke praktijkgevallen zijn hogere prestaties waargenomen. Voor elk specifiek geval moet een nauwkeurige analyse worden uitgevoerd.

Milieu-impact

Vermindering van CO2-uitstoot: Loopipak maakt een minimale vermindering van de CO2-uitstoot met een factor 20 mogelijk. Emissies worden minimaal gedeeld door 20​. Calculated performance in real-life situations is often more than a factor of 40.

Totale impact op het milieu: Het gebruik van Loopipak vermindert de milieu-impact van plastic wegwerpfolie met een factor van minstens 350, met een potentiële vermindering tot een factor 2000 in specifieke gevallen.  

Hergebruik en retourneren

Aantal keren hergebruik: De analyse is gebaseerd op 20 keer hergebruik van de Loopipak hoes. In de praktijk is de hoes ontworpen voor veel meer hergebruik en zal reparatie de levensduur aanzienlijk verlengen. Tests in reële omstandigheden hebben aangetoond dat de hoes meer dan 100 keer kan worden hergebruikt.


Verliezen beheren: Als herbruikbaar materiaal heeft Loopipak een positieve impact op het milieu vanaf het moment dat het voor het eerst wordt gebruikt. Effectieve terugname kan deze impact echter aanzienlijk verbeteren.

Logistieke overwegingen ​

Impact van de terugreis: De terugkeer van Loopipak is opgenomen in de analyse, met een schatting van een retourreis per bestelwagen over een gemiddelde afstand van 100 km. 


Gebruik van eigen leveringsdienst: Het gebruik van je eigen bezorgdienst voor de retourzending van Loopipak kan de CO2-uitstoot verder verminderen met minstens een factor 2.

Analysemethode

De levenscyclusanalyse vergelijkt verpakkingen op verschillende parameters, waaronder grondstofverbruik, CO2-uitstoot en impact op ecosystemen en de menselijke gezondheid. De resultaten worden gecombineerd op twee dimensies (grondstofverbruik en impact op ecosystemen en gezondheid) voor een duidelijke vergelijking.

Andere hypothesen

  • Recyclingpercentage voor plastic wegwerpfolie: 0%.
  • Aantal palletwikkels met plastic folie: 7
  • Afmetingen van plastic folie: 50 cm breed, 15 µm dik
  • De Loopipak afdekking reinigen: handmatig wassen met stoom, om de drie keer
  • Verpakkingen aan het einde van hun levensduur: verbranding en energieterugwinning

De LCA uitvoeren

Deze LCA is uitgevoerd door Positive Transition srl ([email protected]).

Loopipak 28 april 2024
Deel deze post

Tuto : La meilleure façon de remplacer le film plastique pour palette : la housse réutilisable LOOPIPAK